nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Finance professionals uit Zuid-Afrika

 

 

Over ons 

Vacatures 

Contact

Wat van ver komt is goed; Zuid-Afrikaanse finance professionals

In Nederland is er een oplopend tekort aan hoogopgeleide financiële professionals. Recruitment consultant Nienke Sterk  reisde af naar Zuid-Afrika op zoek naar financieel talent. Zij heeft met honderden kandidaten gesproken die in Nederland direct inzetbaar zijn als financial accountant, senior financial accountant, controller of een functie in een Shared Service Center.

Nienke: 'Wat ze allemaal gemeen hebben is een uitstekende academische achtergrond, de bereidheid om hard te werken en heel veel zin om in Nederland het avontuur aan te gaan. Wij helpen ze daar graag bij!' 

Lees meer over de ervaringen van Nienke in Zuid-Afrika, of lees meer over de redenen dat veel Zuid-Afrikanen op dit moment emigreren.

 
  • Financial Accountant voor Citco Nederland
  • Senior Management Accountant voor ING
  • FP&A Manager voor Lebara 
  • Business Controller voor Intertrust
  • Senior Assistant Controller voor Fluke

 

 

 

Ton van der Kooi - Banking & Financial Services

Ton van der Kooi heeft International Financial Management gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een traineeship bij de Rabobank ging hij daar aan de slag als accountmanager voor het MKB. In 2015 maakte hij de overstap naar recruitment en inmiddels is hij senior manager binnen de sector banking en financial services. Ton heeft een groot aantal Zuid-Afrikaanse professionals bemiddeld voor rollen in finance, compliance, audit, risk. 

ton.vanderkooi@robertwalters.com

Salary Survey 

Recruitment Advies 

Carrière Advies  

Share this:

De laatste jaren is er in Nederland een sterke groei ontstaan in de vraag  naar hoogopgeleide financiële professionals. Om ondanks de flinke concurrentie toch capabele finance kandidaten aan  te trekken, kiezen organisaties steeds vaker voor een werknemer uit het buitenland. Robert Walters heeft een groot internationaal kandidatennetwerk, en merkt dat vooral Zuid-Afrikaanse finance professionals populair zijn bij Nederlandse bedrijven. 

Het aannemen van Zuid-Afrikaanse finance professionals brengt voor werkgevers enkele vragen met zich mee. Is het aanvragen van een visum een tijdrovend proces? En zijn de kosten niet ontzettend hoog? Wij beantwoorden zes veelgestelde vragen over het aannemen van Zuid-Afrikaanse professionals.

1. Is het aannemen van Zuid-Afrikanen tijdrovend?

De meeste werkgevers verwachten een ingewikkeld en lang proces, maar dit valt enorm mee. Sommige Zuid-Afrikaanse kandidaten beschikken al over een Europees paspoort en hebben dan ook geen visum nodig. Voor diegenen voor wie een visum wel vereist is, zal de nieuwe werkgever als sponsor moeten dienen. U kunt voor hen een Kennismigrantenvisum aanvragen door een formulier in te vullen op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vervolgens ontvangt u binnen twee weken een factuur. Zodra deze betaald is controleert de IND of de organisatie aan alle voorwaarden voldoet. Dit wordt in de meeste gevallen binnen een termijn van vier weken gedaan. Het gehele proces is dus vrij simpel en neemt over het algemeen niet meer dan zes weken in beslag.

2. Is een visumaanvraag niet erg duur?

Organisaties die voor het eerst een visum aanvragen betalen een eenmalig bedrag van €3297,-. Voor organisaties met minder dan 50 werknemers zijn de kosten lager, namelijk €1963,-. Daarnaast betaalt u per internationale kandidaat een sponsorbedrag van €285,-.

3. Spreken Zuid-Afrikanen wel goed Engels?

Zuid-Afrikanen spreken beter Engels dan de gemiddelde Nederlander. De meeste Zuid-Afrikanen binnen het Robert Walters netwerk hebben bij grote bedrijven gewerkt, waardoor ze gewend zijn om op professioneel niveau in het Engels te communiceren. Voor velen van hen is Engels zelfs de moedertaal. Ook Nederlands is voor Zuid-Afrikanen vrij makkelijk te leren, aangezien het Zuid-Afrikaans erg op het Nederlands lijkt. De kandidaten die besluiten om naar Nederland te komen zijn erg gedreven. Ze willen hun buitenlandse avontuur een succes maken, en weten dat snel Nederlands leren hen helpt om zich hier thuis te voelen.

4. Is het opleidingsniveau van Zuid-Afrikanen van hetzelfde niveau als bij ons?

Op het gebied van kennis en opleiding zijn de financiële professionals uit Zuid-Afrika vergelijkbaar, of zelfs superieur, aan Nederlandse kandidaten. Zij beschikken over een Chartered Accountant titel, vergelijkbaar met een ACCA- of RA-kwalificatie, en zijn internationaal geaccrediteerd om te werken in alle velden van business en finance. Ze hebben in de meeste gevallen al enkele jaren werkervaring binnen de Big 4 en zijn het gewend om te werken volgens de IFRS-normen. Robert Walters selecteert de kandidaten op basis van ervaring, financiële en dataskills en motivatie.

5. Moet ik rekening houden met cultuurverschillen?

Als werkgever wilt u uiteraard dat alle werknemers zich op hun plek voelen binnen uw organisatie, en er een match is met de bedrijfscultuur. De mensen die hier aan de slag gaan komen uit een internationale omgeving en onze ervaring is dat zij zich hier al snel thuisvoelen. Daarnaast hebben veel van de kandidaten in ons netwerk Nederlandse roots, waardoor ze vertrouwd zijn met onze cultuur.

6. Is de kans op verloop groter als ik een Zuid-Afrikaan aanneem?

De Zuid-Afrikanen die naar Nederland komen om te werken hebben de intentie om hier te blijven. Als uw organisatie hen goede werkomstandigheden en een marktconform salaris biedt, dan is er geen grotere kans op verloop. 

Meer informatie

Het werven van hoogopgeleide financials uit Zuid-Afrika biedt voor veel Nederlandse bedrijven een goede oplossing voor de schaarste op de financiële arbeidsmarkt. De Zuid-Afrikaanse talenten zijn enthousiast, gekwalificeerd en klaar om een toekomst op te bouwen in Nederland. Meer informatie over het aanvragen van een kennismigranten visum vindt u op de website van het IND. Wilt u de mogelijkheden voor uw organisatie bespreken, neem dan contact op met Nienke Sterk via nienke.sterk@robertwalters.com of tel. 020 644 4655.

 

Share this:

Recruitmentadvies 

Nienke Sterk keerde recentelijk voor de derde keer terug uit Zuid-Afrika, waar zij zich bezighield met het werven van finance professionals die graag in Nederland aan de slag willen. Ze vertelde al eerder over de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt die organisaties ertoe drijft om over de grens op zoek te gaan naar talent. Na haar bezoeken aan het prachtige Zuid-Afrika, weet Sterk meer over de motivatie van Zuid-Afrikaanse finance professionals om hun carrière in het buitenland voort te zetten.

In ons vorige interview vertelde je dat de vooruitzichten voor finance professionals in Zuid-Afrika niet altijd rooskleurig zijn dankzij het politieke klimaat. Kun je hier meer over vertellen?

‘Na afschaffing van de apartheid, besloot de Zuid-Afrikaanse regering actie te ondernemen om de economische kansen voor alle Zuid-Afrikanen gelijk te trekken. Hiertoe werd de Black Economic Empowerment (BEE) geïntroduceerd in 2003. Dit programma geeft de eerder achtergestelde ‘zwarte’ bevolkingsgroep - waaronder ook Indiërs en mensen met een Chinese afkomst geschaard worden - economische privileges die niet beschikbaar zijn voor blanken, om zo het evenwicht in het bedrijfsleven te herstellen.

Dit stimuleringsbeleid houdt in dat bedrijven aan bepaalde regelgeving moeten voldoen. Ze worden beoordeeld op de mate van ‘empowerment’ binnen de organisatie, en krijgen een zogenaamde BEE score. Deze score wordt berekend op basis van de vertegenwoordiging van ‘Previously Disadvantaged Individuals’ (PDI’s) op alle niveaus in de organisatie, en de scholing en training die wordt geboden aan PDI’s. Organisaties kunnen hun score en het bijbehorende ‘level’ verbeteren door samen te werken met andere organisaties met een hoge BEE score. Samenwerken met een organisatie op een lager niveau wordt weinig gedaan, aangezien dit juist een negatief effect heeft op de BEE score.’

Welke gevolgen heeft de BEE voor het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven?

‘Een gevolg van de BEE is dat blanke hoogopgeleide Zuid-Afrikanen nu moeilijker aan werk komen. Om hun BEE score te verbeteren, kiezen bedrijven ervoor om PDI’s aan te nemen of in dienst te houden, puur omdat ze anders geen zaken kunnen doen met andere organisaties met een hogere score. Dit betekent dat bedrijven de bevolkingsgroep van waaruit een sollicitant afkomstig is moeten meewegen, in plaats van alleen te selecteren op basis van kwaliteit en ervaring.

Blanke Zuid-Afrikanen kiezen er hierdoor steeds vaker voor om het land te verlaten, in de hoop dat zij ergens anders betere carrièrekansen krijgen. Ook maken ze steeds vaker de overstap naar interim. Als interim professional word je namelijk niet gekwalificeerd als werknemer van een organisatie, waardoor je de bedrijfssamenstelling en daarmee de puntentelling niet beïnvloedt. Blanke Zuid-Afrikanen komen dus makkelijker aan het werk als interimmer.’

Waarom kiezen zij voor een carrière in Nederland?

‘Om een goede carrière op te bouwen en internationale ervaring op te doen, kiezen veel finance professionals ervoor om Zuid-Afrika te verlaten. Ze zijn op zoek naar een prettige leefomgeving voor zichzelf en hun kinderen. Nederland is voor hen een voor de hand liggende optie; in Nederland heerst er nog altijd schaarste op de financiële arbeidsmarkt, waardoor organisaties staan te springen om goede finance professionals. Ook is onze taal verwant aan het Zuid-Afrikaans en veel van de kandidaten hebben Nederlandse roots, waardoor ze vertrouwd zijn met onze cultuur.’

Gaat het niet ten koste van de Zuid-Afrikaanse economie, als wij alle hoogopgeleide finance professionals naar Nederland halen?

‘Het argument van ‘brain drain’ hoor ik regelmatig voorbij komen. Natuurlijk is het zo dat wij goede mensen weghalen uit Zuid-Afrika. De reden dat zij hun land willen verlaten is echter omdat hun talent en intellect daar niet optimaal benut worden. Als de politieke situatie in Zuid-Afrika anders was, zouden ze helemaal niet weg willen. Ze kunnen moeilijk een baan vinden of krijgen geen kansen om door te groeien, en vragen ons om een uitweg. Dat dit een negatief effect zal hebben op de Zuid-Afrikaanse economie denk ik niet, want deze mensen werden al niet optimaal benut.’

Wat voor soort kandidaten benaderen jou voor hulp?

‘Er reageren allerlei soorten professionals op de vacatures die wij online zetten. Ik word dagelijks gemaild door mensen die via via hebben gehoord wat wij doen en vragen of wij ze kunnen helpen om een baan in Nederland te vinden. Dit zijn voornamelijk jonge mensen die net hun Chartered Accountant studie hebben afgerond en moeite hebben met het vinden van een baan, of meer ervaren kandidaten die na 10-15 jaar vastlopen in hun carrière omdat ze tegen een plafond aan lopen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze hoogopgeleid zijn en heel veel zin hebben om in Nederland aan een nieuw leven te beginnen.’

Meer informatie

Het werven van hoogopgeleide financials uit Zuid-Afrika biedt voor veel Nederlandse bedrijven een goede oplossing voor de schaarste op de financiële arbeidsmarkt. De Zuid-Afrikaanse talenten zijn enthousiast, gekwalificeerd en klaar om een toekomst op te bouwen in Nederland. Meer informatie over het aanvragen van een kennismigranten visum vindt u op de website van het IND. Wilt u de mogelijkheden voor uw organisatie bespreken, neem dan contact op met Nienke Sterk via nienke.sterk@robertwalters.com of tel. 020 644 4655.

 

Share this:

Recruitmentadvies 

Share this article

Related Solutions

Sign up for job alerts
Salary Survey
Career Advice
Global Get In Touch

Global Lorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem Ipsum Lorem Ipsum

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.