nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Non-profitsalarissen schieten omhoog: ''een uitzonderlijke stijging''

De nieuwe cao voor non-profitpersoneel brengt veel veranderingen met zich mee. De meest ingrijpende wijziging is dat alle salarissen binnen de non-profitsector de komende maanden met 10 tot 14 procent gaan stijgen. Volgens Thomas Boerefijn, Senior Manager Permanent Recruitment, is deze ontwikkeling uitzonderlijk. ''We hebben te maken met een recordstijging in non-profitsalarissen, en dat is niet zonder gevolgen''.  

Drie verhogingen op rij 

In juni 2023 hebben diverse vakbonden een akkoord gesloten over een verbeterde cao binnen de non-profitsector. In het primair onderwijs stijgen de lonen per direct met 10 procent. In het hoger onderwijs krijgen werknemers niet alleen een nominale loonsverhoging, maar ook een salarisverhoging van 6,36%. Tot slot krijgt het ggz-personeel per 1 november een salarisverhoging van 5%, halverwege 2024 een eenmalige uitkering en eind 2024 nog een salarisverhoging. ''Dat salarissen blijven stijgen in deze krappe arbeidsmarkt, verbaast me niet. Maar deze extreme verhogingen zijn uitzonderlijk'', zegt Boerefijn hierover.  

Bedrijfsvoering in gevaar 

Het doorvoeren van deze salarisverhogingen zal niet zonder slag of stoot verlopen, verwacht Boerefijn. ''Het is terecht dat professionals binnen de non-profit een salarisverhoging krijgen, maar deze extra personeelskosten moeten wel betaald worden. Organisaties worden hierin niet direct gecompenseerd, dus de vraag is wie die hogere salarissen gaat betalen. Ik verwacht dat de loon-prijsspiraal in werking treedt: de gestegen loonkosten worden doorberekend aan consumenten. Door de salarisstijgingen komt de financieel gezonde bedrijfsvoering van veel non-profitorganisaties in gevaar’’. 

Non-profit wordt interessant 

Het voordeel van de salarisstijgingen, is dat non-profit organisaties aantrekkelijker worden als werkgever. Ze kunnen makkelijker aan nieuw personeel komen en hun huidige personeel beter belonen.  Maar niet alleen het salaris maakt een baan in de non-profitsector aantrekkelijk. ''Maatschappelijke impact maken met een baan is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, vooral onder starters op de arbeidsmarkt. Daarnaast is flexibiliteit - waaronder een goede werk-privébalans - hen veel waard. Beide aspecten kun je vinden in een non-profitbaan. Tot slot is er een moderniseringsslag gaande in de non-profitsector, wat ook aantrekkelijk is voor veel professionals''. 

Commerciële organisaties moeten meebewegen  

Maar hoe aantrekkelijk de non-profitsector ook is, ook de profitsector blijft voordelen hebben. Zo zijn commerciële organisaties vaak innovatiever. ''Veel commerciële organisaties blijven voorop lopen, vooral op het gebied van procesinrichting en digitalisering''. Maar of dit op de lange termijn voldoende is om personeel aan te trekken, betwijfelt Boerefijn. ''Ik denk toch dat ook de commerciële bedrijven mee moeten gaan met de salarisstijgingen die het komende jaar gaan plaatsvinden binnen de non-profit. Anders vrees ik dat hun zoektocht naar personeel nóg uitdagender wordt. Hoe duurzaam, modern en hip je als bedrijf ook bent''.  

Meer informatie  

Wil je meer weten over personeel werven als non-profitorganisatie of juist als commerciële organisatie? Of persoonlijk advies over jouw salarishuis? Neem dan contact op met Thomas Boerefijn via Thomas.Boerefijn@RobertWalters.com of via +316 5239 4342.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Nieuwe wetgeving leidt tot run op IT risk professionals

Op 1 januari 2025 treedt de Digital Operational Resilience Act (DORA) in werking. Deze nieuwe wetgeving heeft als doel om de digitale weerbaarheid van financiële ondernemingen in de Europese Unie te vergroten. Hoewel de inwerkingtreding van DORA nog even op zich laat wachten, is er nu al een toename

Lees meer

Update interim recruitmentmarkt: ‘’De vraag vanuit scale-ups neemt toe’’

De arbeidsmarkt voor interim professionals is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. Wat er ook gebeurt, er zal altijd behoefte zijn aan tijdelijke krachten ter opvulling van verlof of projecten. Toch zien consultants Thomas van Vliet (legal specialist) en Mearg Tafla (finance specialist) dat de

Lees meer

Business controllers gewild in de zorg

Sinds de privatisering van de zorg is business control een onmisbaar onderdeel geworden van finance binnen zorginstellingen. CFO’s in de zorg kiezen daarom steeds vaker voor door de wol geverfde business controllers. “Zorginstellingen zijn op zoek naar controllers die niet alleen sterk zijn in het o

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.