Tijdens en na de covidpandemie verliet een recordaantal werknemers hun baan. Deze stoelendans, die ook wel The Great Resignation wordt genoemd, lijkt echter voorbij. Onderzoek van recruitmentorganisatie Robert Walters wijst op de eerste tekenen van The Great Regret – meer dan de helft (60%) van de ondervraagde professionals verklaart terug te willen keren naar een werkgever van voor de crisis.
Volgens een recente enquête, die werd uitgevoerd onder 3.000 Europese professionals*, deed 38% van de werknemers die na de lockdown van baan wisselde dit voor een beter salaris. Een ander deel miste de flexibiliteit die ze gewend was van tijdens de coronacrisis, en zwichtte voor een baan met meer hybride werkmogelijkheden (13%) en meer flexibele uren (4%). Het overgrote deel van de professionals switchte echter vanwege de bedrijfscultuur (45%).
Deze trend herkent ook Nanke van Asten, specialist in finance recruitment bij Robert Walters. ‘’De eerste vraag die ik krijg van kandidaten over een functie is vaak: kan ik flexibel werken? Werknemers zijn sinds de pandemie gewend geraakt om hun kind op te kunnen halen van de opvang en tussen het werken door een wasje te kunnen draaien. Ze willen hier geen concessies in doen.’’ Ook bedrijfscultuur is iets waar werknemers veel waarde aan hechten. ‘’Nu ze weer meer op kantoor zijn, komen veel professionals erachter dat de cultuur en omgeving waarin ze werken toch niet goed bij ze past.’’
Veruit de meeste ondervraagden (81%) geven toe op de een of andere manier contact te houden met hun vorige manager. Twee op de drie doen dit vanwege een persoonlijke band, maar ook professioneel advies (11%) is een reden om het contact te behouden.
Eén op de vijf werknemers (21%) geeft aan de afgelopen twee jaar contact te hebben opgenomen met een voormalig werkgever voor een baan. Hiervan geeft 81% toe dat dit in de eerste plaats was om de deur open te houden voor toekomstige vacatures. De overige 19% is al teruggekeerd in een functie bij de oude werkgever.
Slechts één op de vijf werknemers heeft de deur volledig gesloten voor vorige werkgevers. Van de ondervraagde professionals geeft 20% aan geen enkel contact te onderhouden met hun voormalige manager.
Werknemers lijken er dus voor open te staan om terug te keren naar hun oude werkplek. Toch is het nog maar de vraag of werkgevers hier oren naar hebben. Van Asten merkt dat veel bedrijven dit jaar focussen op kostenreductie. Ze ziet grote ‘gaps’ tussen wat kandidaten willen verdienen en wat werkgevers willen betalen.
Toch adviseert ze bedrijven om zich flexibel op te stellen. ‘’Hoewel de wereldwijde recruitmentmarkt in 2023 iets is vertraagd, blijft er een tekort aan kandidaten. Bovendien kunnen voormalig werknemers direct aan de slag. Ze zijn al ingewerkt in het bedrijf en zijn bekend met de processen en bedrijfscultuur – het kan maanden in beslag nemen om een nieuwe werknemer zo ver te krijgen.’’
"In het licht van dit onderzoek zouden bedrijven niet alleen moeten overwegen om alumni opnieuw in dienst te nemen, maar zouden ze ook managers moeten trainen in het houden van een positief exitgesprek,’’ meent Van Asten. Verder is het belangrijk dat werkgevers de terugkeer van zogenaamde ‘boemerang-werknemers’ in goede banen leiden. Om het beste uit boemerang-werknemers te halen, moeten organisaties een duidelijk beleid en duidelijke procedures opstellen rond het opnieuw aannemen van voormalige werknemers. "Dergelijk beleid is een absolute must, vooral wanneer iemand terugkeert naar een hogere functie dan toen hij vertrok. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat medewerkers voldoende groei- en ontwikkelingsmogelijkheden krijgen binnen de organisatie. Doe je dit niet, dan communiceer je indirect dat ‘de boemerang’ de beste weg naar promotie of betere arbeidsvoorwaarden is. En dat is een boodschap die je niet wilt uitdragen,’’ waarschuwt Van Asten.
*Over het onderzoek
Robert Walters voerde in juni 2023 een enquête uit onder 3.000 professionals in Nederland, België en Engeland, werkzaam in diverse functies en vakgebieden, variërend van uitvoerend tot managementniveau.
Huur je deze zomer tijdelijk personeel in ter vervanging van vaste krachten in de vakantieperiode? Of benut je de rustige maanden om achterstallige administratie weg te werken of projecten af te ronden die zijn blijven liggen? De zomerperiode biedt hier een uitstekende gelegenheid voor. Maar het sei
Lees meerInflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie
Lees meerHet aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een
Lees meerSluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.