nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Salaris benchmarking 2.0: arbeidsvoorwaarden optimaliseren op basis van data

Voor het aantrekken van toptalent is het bieden van een competitief pakket aan arbeidsvoorwaarden essentieel. Een eerlijk en aantrekkelijk salaris versterkt niet alleen uw imago als werkgever, maar verbetert ook uw onderhandelingspositie tijdens het wervingsproces. Wat een eerlijk salaris is, hangt af van verschillende factoren. Salaris benchmarking helpt dit te bepalen. Vaak vertrouwen organisaties voor externe benchmarking op openbare data van vacaturesites en de expertise van HR-professionals. Maar zou het niet mooi zijn als u gebruik kon maken van overzichtelijke bevindingen uit arbeidsmarktdata om een echt competitief arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen?

Laat data voor u werken

Tegenwoordig zijn er tal van tools op de markt die het een stuk gemakkelijker maken om salarissen te vergelijken met dat van concurrenten. Zo brengt Robert Walters ieder jaar een Salary Survey uit, met daarin een uitgebreid overzicht van salarissen van honderden functies in meer dan 30 landen. Naast salarisindicaties bevat de survey ook voorspellingen en beschrijvingen van recruitmenttrends in verschillende sectoren. 

Maar organisaties willen meer. In een krappe arbeidsmarkt waar kandidaten de touwtjes in handen hebben, is salaris nog belangrijker geworden. Daarom brengen wij, voortbordurend op de inzichten uit onze Salary Survey, benchmarking naar een hoger niveau. Ons market intelligence-team combineert onze eigen recruitmentdata met data van jobboards en andere externe bronnen, om zo tot nog gedetailleerdere salaris benchmark rapporten te komen. Deze rapporten bevatten uitgebreide analyses van arbeidsvoorwaarden voor specifieke rollen in verschillende industrieën, overzichtelijk gepresenteerd. 

Benchmarken in de praktijk

Om te laten zien hoe deze salaris benchmarking rapporten organisaties kunnen helpen hun beloningsstrategie vorm te geven, nemen we het voorbeeld van een lokale vermogensbeheerder. Om zich te positioneren in een nieuwe markt, wilde de organisatie inzicht in de maandelijkse ontwikkelingen in salarissen bij lokale concurrenten. Om deze informatie inzichtelijk te maken, exporteerden onze data-analisten data van alle plaatsingen van die maand. Na het verwijderen van outliers en het maken van een verdeling in percentielen, pasten ze deze data aan naar het format van de vermogensbeheerder. Dit maatwerkrapport delen zij nu iedere maand met het team, waardoor de beheerder in staat is haar salarissen te vergelijken met die van concurrenten en haar arbeidsvoorwaarden continu te finetunen.  

Een ander voorbeeld dat laat zien hoe salaris benchmarking kan helpen bij het aantrekken van talent in een nieuwe markt, is de case van een groot farmaceutisch bedrijf uit Azië dat zich vestigt in Duitsland. Nieuw in de Duitse markt, wilde het bedrijf werknemers aantrekken voor twee gespecialiseerde functies in de farmaceutische industrie. De gespecialiseerde aard van de rollen, gecombineerd met het gebrek aan kennis van de lokale markt, maakte het lastig voor het bedrijf om haar eigen arbeidsvoorwaarden te benchmarken met de Duitse marktstandaarden. Het market intelligence-team analyseerde ruim een miljoen gegevens uit onze salarisdatabase, en vertaalde dit naar een gedetailleerd rapport. Hierin namen ze niet alleen salarissen op, maar ook pensioenregelingen, mobiliteitsvergoedingen, vakantietoeslagen en bonusregelingen. Gewapend met deze informatie kon het bedrijf haar arbeidsvoorwaarden aanpassen aan de lokale markt, en zo het juiste talent aantrekken.

Vraag een gratis sample rapport aan

Of u nu uw team wilt uitbreiden, uw arbeidsvoorwaarden wilt aanscherpen of zelfs een bedrijfsfunctie wilt verplaatsen, onze data-driven aanpak helpt u uw wervingsstrategie naar een hoger niveau te tillen. Benieuwd hoe onze op maat gemaakte rapporten u kunnen helpen slimmere beslissingen te nemen? Vraag dan geheel vrijblijvend een sample recruitment market intelligence rapport aan. 

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Inflatie van functietitels: slimme recruitment truc of bron van verwarring?

Inflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie

Lees meer

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak, parttime zzp’er wint terrein

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een

Lees meer

Slimmere recruitmentbeslissingen nemen op basis van data

De dagen waarin recruitmentbeslissingen werden genomen puur op basis van intuïtie zijn voorbij. Door te profiteren van de kracht van data, kunnen organisaties hun beslissingen baseren op harde feiten en statistieken in plaats van onderbuikgevoel en emotie. Van lagere wervingskosten tot de optimalisa

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.