Het afgelopen jaar groeide het aantal professionals dat bij een start-up werkt wereldwijd met 20%, blijkt uit onderzoek van Robert Walters. Ook geeft de helft van alle professionals aan dat ze graag bij een start-up zouden willen werken. Ook in Nederland is deze trend duidelijk zichtbaar. Wat doen start-ups toch, dat zij zo'n aantrekkingskracht op talent hebben? Pim van der Groen, director Robert Walters Eindhoven, geeft zijn visie.
Start-ups hebben een platte organisatiestructuur. Professionals werken vaak vanaf dag één al samen met de oprichters of de C-suite. Hierdoor kun je snel impact maken en wordt goed werk door leidinggevenden makkelijker herkend en erkend. “We zien dat professionals bij start-ups vaak een sneller groeitraject doorlopen dan bij traditionele bedrijven”, zegt Van der Groen.
En dat vinden werknemers belangrijk: in het onderzoek van Robert Walters gaf 52% van de respondenten aan een lager salaris te accepteren als het werk bij een start-up een snellere groei in carrière zou betekenen.
Daarnaast zorgt de fast-paced omgeving er ook voor dat werknemers bij start-ups al gauw werk oppakken dat niet in de initiële functieomschrijving stond. Zo doe je niet alleen snel nieuwe skills op, ook leer je organisatiestructuren beter begrijpen en krijg je inzichten die je niet zo snel zou opdoen bij een meer hiërarchische organisatie. Van der Groen: “Volgens sommige executives leer je door te werken bij een start-up zelfs meer dan wanneer je een businessopleiding volgt.”
Inspirerende collega’s en een inspirerende bedrijfscultuur die helpen om het beste uit jezelf te halen, dat is voor bijna de helft (42%) van alle professionals de belangrijkste kernwaarde bij de zoektocht naar een nieuwe baan. En juist daar hebben start-ups vaak een streepje voor.
Van der Groen: “Door hun relatief kleine omvang staan veel start-ups bekend om de hechte bedrijfscultuur, een cultuur waar samenwerken voorop staat. Je bent onderdeel van een team van hardwerkende, getalenteerde en ambitieuze collega’s die allemaal gemotiveerd zijn om van de organisatie een succes te maken. Vaak zorgt de open cultuur voor eerlijke discussies en een goede samenwerking tussen teams.”
Tegelijkertijd ligt nog meer dan bij andere organisaties de focus bij start-ups op het vinden van de meest getalenteerde werknemers, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Zonder deze groep professionals wordt het bedrijf immers geen succes. Gevolg: bij start-ups begeef je je tussen collega’s uit alle rangen en standen en windstreken. “De kleinschaligheid van de teams verzekert dat je met al deze collega’s in aanraking komt, die ook nog eens allemaal verschillende skills hebben en op andere manieren werken”, zegt Van der Groen. “Bij een start-up ontwikkel je echt een global perspective.”
Start-ups bieden vaak een innovatieve oplossing voor een bestaand probleem. Van hun medewerkers wordt daarom ook verwacht dat ze out-of-the-box denken, snel kunnen schakelen en resultaten behalen met beperkte middelen. Tegelijkertijd wordt er binnen start-ups vaak gewerkt met moderne tools en digitale platformen en is er dus veel ruimte voor innovatie.
Doordat veel start-ups gericht zijn op het oplossen van sociale uitdagingen – denk bijvoorbeeld aan mobiliteit of groene energie – is de impact en het doel van je inzet heel tastbaar. Niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor het bedrijf zelf. Van der Groen: “Ongeacht je titel draag je bij aan de groei en het succes van de start-up.”
Pim van der Groen
Executive Search, Eindhoven
Pim is innovatief, doortastend en ondernemend. Hij heeft op executive search level een uitgebreid trackrecord opgebouwd.
Huur je deze zomer tijdelijk personeel in ter vervanging van vaste krachten in de vakantieperiode? Of benut je de rustige maanden om achterstallige administratie weg te werken of projecten af te ronden die zijn blijven liggen? De zomerperiode biedt hier een uitstekende gelegenheid voor. Maar het sei
Lees meerInflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie
Lees meerHet aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een
Lees meerSluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.