nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Hoe zorg je voor een succesvol acquisitiegesprek als interim professional?

Je ontkomt er niet aan als interim professional: het acquisitiegesprek met een potentiële opdrachtgever. Hoe win je je gesprekspartner voor je tijdens deze kennismaking? De opdrachtgever kiest een kandidaat op basis van inhoud en persoonlijke klik. Deze klik creëer je door enthousiasme en persoonlijke interesse te tonen, en door consultative telling toe te passen. Volgens Quintin de Koning, Associate Director interim Finance & HR, kun je deze verkooptechniek gebruiken in de drie fases van een acquisitiegesprek: de inventarisatiefase, de adviesfase en de closingsfase.    


Geen rechte lijn

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat een acquisitiegesprek bijna nooit in een rechte lijn verloopt. Je hoopt natuurlijk dat een gesprek gaat zoals je hebt bedacht, maar het gaat er uiteindelijk om dat het gesprek soepel en natuurlijk verloopt. Je luistert goed naar wat er gezegd wordt, zoekt aanknopingspunten en speelt daar direct op in. De Koning: ‘Hierdoor kan het gebeuren dat je de drie fases meerdere keren achter elkaar doorloopt. Je kunt het gesprek uiteraard wel sturen door je bewust te zijn van de fase waarin je je bevindt: de inventarisatiefase, de adviesfase of de closingsfase.’ 

Fase #1: Inventariseren

De inventarisatiefase begint al vóór het acquisitiegesprek: je onderzoekt je gesprekspartners en de opdrachtgever. Tijdens het gesprek pitch je jezelf, maar waak er wel voor dat dit geen lang levensverhaal wordt. ‘Het draait om de behoeftes van de opdrachtgever. Stel daarom vier tot zes open vragen. Wat zijn de key deliverables voor de opdracht? Wat heeft op dit moment prioriteit binnen de organisatie? En wat voor type persoon is nodig voor deze opdracht? Hiermee maak je het verschil als interim professional: je achterhaalt wat de opdrachtgever nodig heeft en laat zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie, de werknemers en de bedrijfscultuur', aldus De Koning.  

Fase #2: Adviseren

In deze fase van het gesprek ga je op zoek naar de aansluiting tussen jouw ervaring en de opdracht. Je analyseert alle informatie die je tijdens de inventarisatiefase hebt verkregen, en komt met een oplossing voor het probleem dat tijdens het inventariseren aan het licht is gekomen. Dit kun je alleen doen als je gericht antwoord hebt gekregen op jouw vragen, dus wees je hier bewust van. De Koning: ‘Je speelt in op wat er gaande is binnen de organisatie, en deelt vervolgens jouw advies over de uitdaging die achter de opdracht schuilgaat. Door jouw inzichten te tonen, laat je indirect zien dat jij de juiste persoon bent voor de klus.’  

Fase #3: Closen

Dit is de fase waarin je terugblikt op het gesprek. Je polst of de essentiële informatie over jou duidelijk is voor de potentiële opdrachtgever. ‘Vraag altijd of je gesprekspartner meer wil weten, bijvoorbeeld over jouw werkwijze of eerdere projecten die je hebt afgerond', licht De Koning toe. 'Zeker als je merkt dat het gesprek ten einde loopt is het aan te raden om te controleren of de belangrijkste informatie goed is overgekomen. Je hebt immers maar één gesprek om het vertrouwen van de potentiële opdrachtgever te winnen. Pinpointen of je een goede match bent kan lastig zijn, maar vragen of je gesprekspartner genoeg weet, is een goede eerste stap.’ 

Meer informatie

In onze Salary Survey vind je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor interim professionals en interimtarieven per vakgebied. Behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Quintin de Koning via Quintin.Dekoning@robertwalters.com of via +316 5264 3820.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

De huidige stand van zaken omtrent de interimwetgeving

Bij de introductie in 2016 zorgde de Wet DBA voor veel opschudding onder werkgevers en interim professionals. Tot begin 2020 is de handhaving op de Wet DBA opgeschort. Wel startte de Belastingdienst eind 2019 al met verscherpt toezicht. Het streven van het kabinet is om op 1 januari 2021 de Wet DBA

Lees meer

Tien do’s en don’ts voor interimmers

Als interim professional ben je met verschillende dingen tegelijk bezig: je probeert niet alleen zo goed mogelijk te functioneren binnen je huidige functie, maar bent tegelijkertijd alvast bezig met het binnenhalen van je volgende opdracht. Als manager interim solutions ondersteunt Quintin de Koning

Lees meer

Interim professional? 6 redenen om te kiezen voor Robert Walters

Is interimmer worden de volgende stap in jouw carrière? Hier zijn zes redenen die Roald Keijzers, manager interim recruitment, onderscheidt om te kiezen voor Robert Walters. 1. Jij kunt focussen op je expertise, wij doen de rest Interim professionals zijn ondernemende mensen. Ze kunnen zichzelf goed

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.