nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Zo beantwoord je de meestgestelde sollicitatievragen

Hoewel elk sollicitatiegesprek anders is, zijn er een aantal vragen die vrijwel altijd worden gesteld. Als je van tevoren nadenkt over je antwoord op deze vragen dan heb je alvast een voorsprong op andere kandidaten.

Wij geven je een overzicht van de meestgestelde vragen in een sollicitatiegesprek, en tips zodat jij straks een goede indruk maakt als je deze vragen moet beantwoorden.

“Heb je het goed kunnen vinden?”

De hiring manager begint het gesprek vaak met dit soort vragen om je op je gemak te stellen. Hij kan dan tegelijkertijd jouw sociale vaardigheden testen. Dus: ontspan en antwoord zo natuurlijk mogelijk. Geef geen antwoorden van één enkel woord en stel waar mogelijk ook vragen terug.

“Vertel eens wat over jezelf”

De meeste hiring managers laten je eerst over jezelf en je carrière vertellen. Wat ze eigenlijk vragen is: “Wat voor soort collega ben je en wat kan je ons bedrijf brengen?” Dit is dé gelegenheid om de aandacht te vestigen op jouw sterke punten, skills en ervaring. Geef geen compleet verslag van alle functies die je hebt gehad, maar vat je carrière samen en benadruk de punten die van belang kunnen zijn voor deze nieuwe baan. Maak het verhaal niet langer dan een minuut. Bedenk welke punten je extra onder de aandacht wil brengen en wees enthousiast.

“Waarom wil je bij ons werken?”

Baseer je antwoord niet op de bekende naam van het bedrijf, of de goede arbeidsvoorwaarden. Val op door te laten zien dat je grondig research hebt gedaan. Begin bijvoorbeeld over een nieuw product of een campagne van het bedrijf. Laat merken dat wat je gezien hebt je aanspreekt, en aansluit bij je normen en waarden.

“Wat zijn je sterke punten?”

Om deze vraag goed te beantwoorden moet je allereerst weten waar je goed in bent, of waarom je een fijne collega bent. Kijk in je omgeving of er bijvoorbeeld een collega is die je dit in vertrouwen kunt vragen. Kies bij het beantwoorden van de vraag voor kwaliteiten die aansluiten bij de functie waar je op solliciteert. Probeer een mix te vinden tussen karaktereigenschappen, bijvoorbeeld loyaliteit, en vakgerelateerde skills, zoals datagedreven.

“Waar zie je jezelf over vijf jaar?”

Wees realistisch over de ontwikkeling die je de komende jaren hoopt te maken en hoe deze baan in je toekomstplannen past. Laat zien dat je ambitieus bent, maar zorg dat je niet onrealistisch of arrogant overkomt. In het ideale geval komen jouw doelen en ambities overeen met het groeitraject dat het bedrijf je kan bieden.

“Wat zijn je hobby's en interesses?”

Deze vraag geeft je de kans om je persoonlijkheid te laten zien. Met een beetje geluk heb je interesses gemeen met de hiring manager, zodat je hierover door kunt praten. Probeer iets originelers te bedenken dan hobby's als uit eten gaan en fitness. Dit zal de belangstelling van de hiring manager wekken, waardoor hij je beter onthoudt.

"Welk salaris heb je voor ogen?"

Hoewel je het noemen van een salaris beter kunt vermijden tot ernaar gevraagd wordt, is het belangrijk om te weten wat je marktwaarde is. De Robert Walters Salary Survey is daarvoor een handig hulpmiddel.

Een probleem ontstaat vaak wanneer sollicitanten een bedrag noemen dat te hoog is, of juist lager dan wat de organisatie wil betalen. Als een salarisindicatie wordt gegeven in de advertentie, dan kun je aangeven dat je een bedrag in die richting in gedachten had, en dat dit één van de redenen is dat je geschikt denkt te zijn voor deze functie. 

Bekijk ook onze sollicitatiegids met meer handige tips voor een succesvol sollicitatiegesprek. 

Voor meer informatie, neem contact op met onze recruitment specialisten via netherlands@robertwalters.com of tel. +31 (0) 20 644 4655. Voor meer 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.