nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Zo schrijf je een goede openingszin voor je motivatiebrief

Leuke vacature gevonden? Check. Cv geüpdatet? Check. Geweldige openingszin die meteen de aandacht trekt en er gegarandeerd voor zorgt dat je opvalt tussen al die andere sollicitanten? Pfoe, lastig.

Alle begin is moeilijk en dat geldt ook voor het schrijven van een motivatiebrief. Met een openingszin en eerste alinea wil je direct in het oog springen en ervoor zorgen dat de recruiter verder leest. Maar hoe doe je dat? Wij hebben wat tips en voorbeelden.  

Laat zien dat je enthousiast bent over de organisatie

Vind je het bedrijf waar je gaat solliciteren oprecht interessant en maak je veel gebruik van de producten of diensten? Mooi, dat kun je gebruiken! Toon in de eerste alinea dat je enthousiast bent over de organisatie en de vacature. Hoe specifieker hoe beter, en een persoonlijk verhaal kan nooit kwaad.  

Benoem het als een bekende jou op de vacature heeft gewezen

Stuurt een vriend een vacature door van het bedrijf waar hij werkt? Of ken je via via de persoon waar je jouw cv naartoe moet sturen? Dat kun je perfect gebruiken als opening van je brief. De persoon die je aanschrijft kent namelijk jullie gemeenschappelijke connectie en zal benieuwd zijn waarom deze jou geschikt acht voor de baan. 

Voorbeeld: “Uw collega X wees mij op de vacature en adviseerde mij om op deze functie te solliciteren. Hij denkt dat ik door mijn specifieke skills en ervaring binnen de branche een goede aanvulling zal zijn op het team.”

Vertel over een topprestatie die je in je vorige baan hebt geleverd

Een klassieker, maar daarom niet minder effectief: open direct met een goed resultaat dat jij behaalde bij je huidige of vorige werkgever. 

Voorbeeld: “Vorig jaar eindigde ik als de nummer 1-verkoper bij Bedrijf X. Die plek sta ik voorlopig niet meer af, maar tegelijkertijd besef ik daardoor dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging.”

Begin over jouw passie voor het vak

Houd je echt van je vak, dan loont het om daarover te beginnen. Werkgevers zijn altijd op zoek naar loyale en gemotiveerde werknemers, en plezier hebben in je werk kan daar een indicatie van zijn. Vertel bijvoorbeeld hoe Lego ervoor heeft gezorgd dat je later bouwkunde bent gaan studeren.

Voorbeeld: “Ken je zo iemand die in de groepsapp iedereen op fouten in spelling en grammatica wijst en ongevraagd taaladvies geeft? Dat ben ik, en nu er bij uw organisatie een vacature voor eindredacteur openstaat, besef ik dat het tijd wordt om van mijn hobby mijn beroep te maken.”

Wees voorzichtig met humor en let op de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert

Een openingsalinea met een kwinkslag kan effectief zijn, maar met humor op papier vlieg je al snel uit de bocht. Wees voorzichtig als je een grap maakt en laat je brief altijd even nalezen door iemand anders.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de organisatie waar je solliciteert. Bij een bank of advocatenkantoor moet je een formelere toon aanslaan dan wanneer je solliciteert bij een start-up. Soms is het verstandig om dan toch op een iets klassiekere openingszin terug te vallen.

Meer informatie

Bereid je optimaal voor op je sollicitatiegesprek door onze gratis sollicitatiegids te downloaden. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op via tel. 020  7969 040 of netherlands@robertwalters.com.  

 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Veelgestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je de

Lees meer

Hoe kies je tussen twee banen?

In de huidige arbeidsmarkt is het niet ongewoon dat je voor meerdere banen een aanbod krijgt. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen. Hoewel het altijd goed is om je gevoel te volgen, is het bij een beslissing als deze slim om ook andere afweginge

Lees meer

Vijf veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat de volgende fase in je carrière weer een stapje dichterbij is. Maar je bent er nog niet. Wij geven je een overzicht van vijf zaken waarmee sollicitanten vaak de mist ingaan, zodat jij deze fouten niet maakt. 1. Onvoldoende onderzoek Onderz

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.