Vier vaardigheden kenmerkend voor moderne CFO’s

Rob-Steur

De rol van CFO verandert. Natuurlijk zijn uitstekende financiële skills nog steeds een vereiste, maar de moderne chief financial officer is ook een business partner, teamleider, communicatiespecialist en de aanjager van digitalisering ineen. 

 

 

 

Vroeger lag dat anders, vertelt Rob Steur, recruitment consultant bij Robert Walters en gespecialiseerd in onder meer executive search. Toen ging het voornamelijk om het vastleggen van de cijfers en deze rapporteren aan alle stakeholders. Steur: “Maar wat zeiden die cijfers over hoe dat jaar precies was verlopen? En wat betekenden die cijfers voor het komende jaar? Daar werd weinig analytische duiding aan gegeven. En juist analytisch en strategisch inzicht wordt de laatste jaren veel meer gevraagd van CFO’s.”

Steur bemiddelt in zijn rol als recruitment consultant regelmatig CFO-posities. Hieronder geeft hij een inkijkje in de skills die werkgevers belangrijk vinden in een moderne CFO. 

1. De moderne CFO is een business partner die meedenkt én tegengas geeft

Met stip op één in de lijst van meest gevraagde vaardigheden voor moderne CFO’s: op strategisch niveau meedenken met de bedrijfsvoering. Organisaties zoeken een CFO die niet alleen zorgt dat alles financieel in orde is, maar die samen met de andere managers op c-level bepaalt welke richting het bedrijf opgaat en welke route daarvoor wordt gevolgd.

Tegelijkertijd moet de CFO ook tegengas durven geven wanneer de rest van het management een weg wil inslaan die vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Steur: “Je moet als CFO die positief-kritische blik blijven houden, want meedenken is iets anders dan meebewegen.”

2.   De moderne CFO is data-driven

Om de juiste strategie te bepalen is data nodig. Of beter gezegd: de inzichten die voortkomen uit het analyseren van data. Zo kan aan de hand van dashboards en KPI’s geanalyseerd worden of een bedrijf op schema ligt om zijn doelstellingen te halen, of dat er een koerswijziging nodig is. 

Steur: “Overal door de organisatie heen liggen allerlei soorten data voor het oprapen, maar daar werd en wordt nog te weinig mee gedaan. Omdat men achterloopt met digitalisering, of omdat men de kennis en capaciteit niet in huis heeft. Nu merk je dat op dat front een grote inhaalslag wordt gemaakt doordat de CFO er tijd en geld voor vrijmaakt, al is dat door de coronacrisis bij veel organisaties even gepauzeerd.”

3. De moderne CFO is een people manager die actief de juiste mensen om zich heen verzamelt

Om al die data te ontsluiten en te duiden zijn wel de juiste mensen nodig, zoals data analysts en data-savvy business controllers. Professionals waar de CFO op kan vertrouwen voor een solide analytische en strategische duiding van de cijfers.

Maar volgens Steur blijkt uit onderzoek dat 61% van de CFO’s de business controller niet als een volwaardige partner beschouwt. Daarom is het nu zaak om als CFO mensen om je heen te verzamelen die je vertrouwt en die weten waar ze mee bezig zijn. 

Om dat te realiseren moeten CFO’s zich volgens Steur actiever bemoeien met het aannemen van nieuwe professionals. “Stel samen met HR richtlijnen op voor het hiring proces, creëer zelf een functieprofiel waaraan sollicitanten moeten voldoen en bepaal harde en zachte criteria. En als je dit talent hebt binnengehaald, blijf ze dan ook coachen en managen zodat ze voor langere tijd aan de organisatie verbonden blijven.”

4. De moderne CFO is een expert in communicatie

Al heb je strategisch inzicht, ben je de aanjager van digitalisering binnen jouw bedrijf en heb je een goed team om je heen; je moet al jouw kennis wel goed kunnen overbrengen aan collega’s en stakeholders. 

“De CFO die goed kan presenteren en communiceren heeft absoluut een streepje voor, je kan vandaag de dag eigenlijk niet meer zonder”, zegt Steur. “Jouw visie, die jij baseert op cijfers, data en KPI’s, overbrengen aan mensen die minder diep in de materie zitten zoals investeerders, de rvc of aandeelhouders is cruciaal. Je moet stakeholders mee op reis kunnen nemen langs die cijfers en over overtuigingskracht beschikken. Want je kan wel gelijk hebben, maar je moet ook gelijk krijgen.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Steur via 020 644 4655 of rob.steur@robertwalters.com

Lees meer relevante artikelen voor CFO's, of lees meer over executive search bij Robert Walters.

Recruitment advies 

»