Tips voor een tweede sollicitatiegesprek

stad gezien vanaf wolkenkrabber

Het eerste gesprek heb je met vlag en wimpel doorstaan, maar bij het tweede gesprek spant het erom. Het gaat nu allemaal over jou, als persoon. Het belangrijkste is dat je goed voorbereid en alert bent en een goed verhaal hebt over jezelf, je carrière en vooral wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf.

Blijf scherp

Het ergste wat je kunt doen is ervan uitgaan dat je de baan al binnen hebt. Het is niet ongebruikelijk dat kandidaten de baan mislopen, omdat ze in het tweede gesprek te zelfverzekerd waren. In het tweede gesprek moet je alert blijven, omdat er een redelijke kans is dat je kennis zult maken met het senior management en er meer kritische vragen komen.

Voorbereiding 

Zorg ervoor dat je de functiebeschrijving opnieuw zorgvuldig hebt doorgenomen en zoveel mogelijk over het bedrijf leert. Als je de jaarverslagen op de website van het bedrijf grondig doorneemt, zou je een idee moeten kunnen krijgen over de plannen van de organisatie voor de toekomst.

Je beoogde werkgever zal in je achtergrond willen graven om erachter te komen waarvoor jij warmloopt, wat jou motiveert en wat je ambities zijn. Zorg dus dat je dit helder kunt verwoorden. Je moet ook gedetailleerd kunnen ingaan op projecten waarbij je betrokken bent geweest en op de uitkomsten en de resultaten daarvan.

Denk na over hoe jij binnen de organisatie past

Dit is de tweede keer dat je een gesprek hebt met je beoogde werkgever, dus de kans is groot dat hij zal proberen te achterhalen hoe goed je binnen de organisatie past. Hij zal waarschijnlijk willen weten of je achter de bedrijfscultuur staat en of je goed overweg zult kunnen met de rest van het team. Bekijk voorafgaand aan het gesprek hoe de organisatie is opgebouwd en welke positie jouw gesprekspartner daarin inneemt. 

Zet alvast wat ideeën op papier, als geheugensteuntje om te praten over wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf, over je doelstellingen en hoe je je professioneel wilt ontwikkelen.

Het is uiteraard ook van essentieel belang dat je stipt op tijd bent en zelfverzekerd, positief en enthousiast overkomt. Laat zien hoeveel je weet over het bedrijf en de markten waarin het actief is. Geef er blijk van dat je zorgvuldig hebt nagedacht over je functie en wat jij kunt inbrengen in de organisatie.

Achterhaal of het een goede stap is voor jou

Het tweede gesprek is ook een kans voor jou om vragen te stellen en te achterhalen of deze rol echt de beste volgende stap in jouw carrière is.
Het ergste wat je kunt doen is ervan uitgaan dat je de baan al binnen hebt.
Zorg ervoor dat je een goede indruk krijgt van de toekomstplannen van het bedrijf, hoe zij jouw rol zien en hoe jij in het grotere geheel past.

 

Meer informatie

Lees ook hoe je een baan vindt die bij je past en hoe je een werkgever vindt waar je trots op kunt zijn.

 

 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures