Zeven veelgestelde vragen over het cv

modern gebouw met groot raamwerk

Je cv is de eerste stap in je sollicitatie en het eerste wat een potentiële werknemer van jou ziet. Het is dus van belang dat je cv goed op orde is. Wat moet er zeker op staan en wat juist niet? 

 

 

 

1. Moet ik mijn foto op mijn cv zetten?

Bij deze vraag speelt mee op welke type functie je solliciteert. Bij een sollicitatie voor een marketingrol zal een speels opgemaakt cv sneller als een plus gezien worden dan bij die voor een data analist. In geval van twijfel kun je het best zo min mogelijk foto's en afbeeldingen op je cv gebruiken. 

2. Moet ik referenties op mijn cv zetten?

Deze hoef je niet op je cv te zetten. Echter, veel bedrijven doen een referentiecheck bij je laatste werkgever(s). Het is dus handig om ze in de aanslag te hebben.

3. Moet ik hobby's / interesses op mijn cv zetten?

Het is geen probleem om hobby's en interesses op te sommen, maar houd dit beperkt en denk er over na of het iets toevoegt of misschien juist beter weggelaten kan worden. Vergeet niet dat sommige hobby's niet door iedereen even leuk gevonden worden.

4. Moet ik extra-curriculaire activiteiten op mijn cv zetten?

Zeker. Als je actief bent geweest als bijvoorbeeld penningmeester of voorzitter van een sport- of jaarclub kan dit voor een werkgever een teken zijn dat je pro-actief bent ingesteld of leiderschapskwaliteiten bezit. Betrokkenheid bij buitenschoolse projecten kunnen goed worden ontvangen door een werkgever die op zoek is naar medewerkers met een gezonde work/life balance.

5. Moet ik mijn werk e-mailadres op mijn cv vermelden?

Vermijd het gebruik van je werk e-mailadres tenzij je dit besproken hebt met je werkgever. Zorg er voor dat je persoonlijke e-mailadres professioneel overkomt en vermijd het gebruik van een bijnaam.

6. Hoe lang moet mijn cv worden?

Wij raden aan je cv niet langer te maken dan 2-3 pagina's. Dit geeft je meer dan genoeg ruimte om alle relevante informatie kwijt te kunnen. Pas je cv aan voor elke functie waarop je solliciteert zodat je minder relevante informatie kunt inkorten of verwijderen.

7. Moet ik een sollicitatiebrief bijsluiten?

Sollicitatiebrieven zijn alleen nuttig als ze zijn afgestemd op de specifieke rol. Vermijd het gebruik van een generieke sollicitatiebrief, waardoor het lijkt alsof je niet de moeite hebt willen nemen om je te verdiepen in de rol en organisatie. Gebruik je brief om beknopt uiteen te zetten waarom je interesse hebt in de rol en hoe de gevraagde vaardigheden aansluiten op jouw ervaring.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures