Werken als financieel analist

zakelijk geklede man kijkt op telefoon

Binnen de financiële sector is één van de meest begeerde carrières dat van de financieel analist. Financieel analisten kunnen in zowel junior als senior posities werken en deze rol leidt vaak tot andere carrièremogelijkheden.

 

 


De dagelijkse taken van een financieel analist

Financieel analisten zijn verantwoordelijk voor complexe business analyses, de planning en uitvoering van boeiende projecten, en werken nauw samen met verschillende afdelingen.

Ze maken verschillende procesanalyses om passende aanbevelingen te kunnen doen met betrekking tot de beheersing en optimalisatie van de bedrijfsprocessen en ter ondersteuning van het senior management. Ook ondersteunt de financieel analist de kwartaal- en jaarprognoses.

Een analist moet zich bewust zijn van de actuele ontwikkelingen in de branche waarin hij of zij is gespecialiseerd en is verantwoordelijk voor het maken van financiële modellen die toekomstige economische omstandigheden kunnen voorspellen op basis van een aantal variabelen. Daarbij hoort ook het maken van een plan van aanpak, zoals het (ver)kopen van aandelen op basis van de huidige en toekomstige marktpositie van de organisatie.


Carrièremogelijkheden voor financieel analisten

De rol van een financieel analist begint vaak met een typische instappositie voor gekwalificeerde kandidaten met sterke analytische vaardigheden die streven naar een carrière in de financiële wereld. Deze rol biedt een breed scala aan mogelijkheden, bijvoorbeeld werken binnen corporate controlling, financiële planning of treasury. Afgestudeerde bedrijfseconomen, wiskundigen en statistici met fundamentele VBA en SQL kennis zijn erg gewild in de huidige arbeidsmarkt.

Omdat dit zo'n competitieve omgeving is, is het belangrijk dat je iets op je cv hebt staan waarmee je je kunt onderscheiden van de rest. Laat zien dat je bijvoorbeeld relevante sectorervaring hebt door een opsomming te geven van al je eerdere werkervaring, traineeships, stages etc, geef voorbeelden van interessante projecten of case studies die van pas komen in de functie. En/of voeg internationale werkervaring,  jouw sterkste eigenschappen en carrièredoelen toe aan je cv. Gezien de aard van de rol, zijn grote communicatieve vaardigheden en het vermogen om werkrelaties te ontwikkelen absoluut essentieel.

 

Bekijk onze financieel analist vacatures.

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures