nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Finance recruitment in 2024 draait om ESG, digitalisering en persoonlijkheid

CFO’s en hiring managers krijgen het wederom niet makkelijk in 2024. Het tekort aan finance professionals is nog lang niet ingelopen. Om dit tekort in te dammen, moeten organisaties het over een andere wervingsboeg gooien. De finance afdeling moet futureproof gemaakt worden, of deze nou 20 man sterk is of uit een paar personen bestaat. Nanke van Asten, senior manager finance recruitment, licht toe welke trends nu al bijdragen aan een toekomstbestendige vormgeving van finance.  

Finance wordt real time datagedreven  

Finance processen worden steeds verder geautomatiseerd. Hierdoor komt de nadruk in finance functies bij andere vaardigheden te liggen. ‘’Analytische vaardigheden worden belangrijker, omdat finance professionals de automatisering van finance moeten opzetten en monitoren’’, licht Van Asten toe. ‘’Om dit goed te kunnen doen, moeten zij de financiële processen tot op hun duimpje kennen en het vermogen hebben het geheel te overzien’’.

Daarnaast is het nemen van beslissingen op basis van real time data essentieel voor organisaties, omdat ze hierdoor beter kunnen anticiperen op veranderingen. Dit vereist van financials een verandering in hun werkwijze. ''Hoe sneller en accurater relevante informatie beschikbaar is gemaakt en geïnterpreteerd is, hoe beter de organisatie aangestuurd kan worden. Goed ontwikkelde sociale vaardigheden om dit over de bühne te brengen, worden daarmee ook steeds belangrijker'', aldus Van Asten.

ESG controller in trek 

Daarnaast is de vraag naar ESG professionals hoog vanwege het verplicht worden van ESG reporting. ESG wordt hierdoor niet alleen een steeds belangrijker onderdeel van het portfolio van de CFO, maar ook binnen de organisatie als geheel.‘’Duurzaamheid is een onderwerp dat veel professionals aanspreekt’’, zegt Van Asten. ‘’Deze professionals kunnen hun passie voor duurzaamheid perfect kwijt in de rol van ESG controller, waarin je verantwoordelijk bent voor ESG reporting. In deze rol analyseer je niet alleen financiële data, maar alle data''.

En dit kan volgens Van Asten een aangename afwisseling zijn binnen de carrière van de finance professional. ''In een ESG reporting rol richt je je op data over bijvoorbeeld CO2-uitstoot, ED&I, leveranciers, partners en duurzaamheid en moet deze dataverzameling en -interpretatie bovendien nog opzetten en uitrollen. Dit maakt het ESG-vak aantrekkelijk’’.

Financiële generalist heeft de toekomst  

Het is verleidelijk om een finance functie te laten vervullen door een RA- of Big Four-kandidaat, maar toch is het aan te raden om verder te kijken dan enkel het cv. Van Asten: ‘’Ik raad CFO’s en hiring managers sterk aan om rekening te houden met de lange termijn. Hoe wil je dat het finance team er over vijf jaar uitziet en wie moet je aannemen om dit te bereiken?’’.

Hierbij moet je ook de toekomstige CFO in gedachten houden, die volgens Van Asten idealiter breed inzetbaar is. ‘’Zorg er daarom voor dat je een finance team bouwt waarin mensen ook horizontaal kunnen doorgroeien. Hierdoor maken zij niet alleen hun eigen carrière futureproof, maar ook de organisatie. En als je jouw finance professionals generalistischer opleidt, is de kans zelfs aanwezig  dat je jouw toekomstige CFO al in huis hebt’’.  

Meer informatie  

Wil je meer weten over het aannemen van finance professionals? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Nanke van Asten via nanke.vanasten@robertwalters.com. Ontdekken wat finance professionals in 2024 kunnen verdienen? Download hier onze Salary Survey en benchmark salarissen en interimtarieven voor diverse functies.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Inflatie van functietitels: slimme recruitment truc of bron van verwarring?

Inflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie

Lees meer

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak, parttime zzp’er wint terrein

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een

Lees meer

Concreet en persoonlijk: dé pijlers voor een sterk sollicitatieproces

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm: het is alle hens aan dek om nieuwe medewerkers voor je te winnen. Of dat lukt hangt in grote mate af van je werving- en selectieproces. Recruitment specialist Seppe Raaphorst geeft advies over de belangrijkste elementen van dit proces: de vacaturetekst, de soll

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.