nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Werken als financial in de chemische industrie: ''Je moet continu inspelen op externe factoren''

De chemische industrie beleeft roerige tijden, kijkend naar de gaskraan die dichtgedraaid wordt en de dynamiek rondom de Rotterdamse haven. Maar wat doet dit met de rol van finance professionals in deze sector? Een heleboel, constateert Thomas Boerefijn, manager finance division bij Robert Walters. ‘Je moet goed kunnen meebewegen met externe factoren; alleen de weersomstandigheden kunnen al voor onverwachte financiële tegenslagen zorgen, en dus een flinke impact hebben op jouw werk'. 

Stabiele basis

De chemische industrie in Nederland is al jarenlang een goed geoliede machine dankzij twee belangrijke factoren. Allereerst heeft Nederland veel technische kennis in huis. ‘Zo hebben we een bovengemiddeld aantal innovatie-afdelingen en PhD- en masteropleidingen op het gebied van chemie en supply chain, bijvoorbeeld op de TU Delft en TU Eindhoven’, licht Boerefijn toe. ‘Daarnaast is de Rotterdamse haven een winstgevend knooppunt voor Nederland: de ligging is gunstig en mede daardoor is de haven een goede doorvoerlocatie voor exportproducten'. 

Finance binnen de chemie

Wel is de chemische industrie een bovengemiddeld afhankelijk van externe factoren, zoals de toenemende vraag naar duurzame grondstoffen, economische omstandigheden, wisselende energieprijzen en logistieke mogelijkheden. En dat heeft gevolgen voor finance activiteiten binnen de chemische industrie. 'De wens om financieel meer in control te zijn na covid-19 is een sectorbrede trend. Maar de schommelende economische activiteiten waar de chemie op leunt, hebben de behoefte aan control nog verder aangewakkerd', aldus Boerefijn. 

Die behoefte resulteert in relatief meer controllers dan in andere sectoren: zo is het aantal business controllers binnen de chemie het afgelopen jaar met 44% gestegen, terwijl dit percentage binnen de zakelijke dienstverlening op 21% lag. Bovendien zijn er in de chemische industrie meer finance vacatures dan in bijvoorbeeld de ICT-sector, de onderzoekswereld en de gezondheidszorg (bron: Jobfeed). 

Domino-effect  

Dit resulteert ook in een enorme toename van het aantal openstaande vacatures voor controlfuncties. Dit aantal is momenteel zes keer zo hoog dan twee jaar geleden: een stijging van 491%. Maar controllers dragen de finance afdeling niet alleen: zij hebben sparringspartners en andere finance professionals nodig om hun werkzaamheden te verrichten. De toename van controllers hangt daarom samen met de toename van andere finance-vacatures: momenteel zijn er 447% meer finance-vacatures in de chemische industrie dan twee jaar geleden (bron: Jobfeed). 

Een uitdagende puzzel 

Werken als finance professional in de chemische industrie kan echter uitdagender zijn dan in andere sectoren. ‘Als er bijvoorbeeld logistieke problemen zijn en er geen grondstoffen geleverd kunnen worden, kan dit pijnlijke consequenties hebben voor de maandcijfers. Alleen de weersomstandigheden kunnen al genoeg zijn voor financiële schade. Dit betekent dat je als financial voor een flinke uitdaging staat: het vinden van een werkwijze die meebeweegt met externe factoren waar je geen invloed op hebt. Dit kan een lastige, maar ook leuke puzzel zijn om op te lossen’, licht Boerefijn verder toe.

Om deze puzzel op te lossen, is een vooruitziende blik noodzakelijk. ‘Je moet goed kunnen anticiperen en modelleren’, aldus Boerefijn. Ook is wendbaarheid in je werk belangrijk, aangezien economische omstandigheden snel kunnen veranderen. ‘Je moet weten wat er speelt op de vloer en in de business, en bent op de hoogte van alle uitdagingen. Dit moet je vervolgens kunnen vertalen naar cijfers, en deze moet je ook uit kunnen leggen’.

Neem bijvoorbeeld de hoge energieprijzen, waardoor sommige producten binnen de chemie meer kosten dan opleveren. Zo is afgelopen maanden de productie van ammoniak sterk teruggeschroefd, omdat aardgas de belangrijkste grondstof is voor dit product. Ammoniak wordt indirect veel gebruikt voor producten in de cosmetica- en textielindustrie, dus er is altijd vraag naar. Dan is het aan de financial om een kosten-batenanalyse op te stellen en een besluit te nemen over de optimale productieplanning.

Moderniseringsslag 

De chemische industrie kampt met nog een uitdaging, en dat is modernisering in hun systemen. ‘Veel organisaties hebben al behoorlijk wat slagen gemaakt, maar ze zitten nog niet op het niveau van bijvoorbeeld de telecom of de retailsector. Er is ruimte voor innovatie, maar dit is moeilijk te bewerkstelligen’. Dit staat het imago van de sector gelukkig niet in de weg, legt Boerefijn verder uit. ‘Het imago van de sector is goed, alleen de omgeving is soms ruw of industrieel, ondanks de toenemende duurzaamheid. Daar moet je wel rekening mee houden’.

‘Organisaties binnen de chemie zijn vaak grote concerns die op meerdere markten in de wereld actief zijn, maar willen tegelijkertijd één systeem en één manier van werken voor alle collega’s. Een groot voordeel hiervan is dat je lokale businessresultaten goed met elkaar kunt vergelijken, waardoor je de gehele organisatie ook beter kunt besturen. Toch wil je beleid of systemen soms op lokaal niveau implementeren, maar dit is niet altijd mogelijk vanwege corporate guidelines’, aldus Boerefijn. Het is dus aan de financials om een regionale, wendbare aanpak op te zetten die tegelijkertijd aan de internationale verwachtingen voldoet.  

Blik op de toekomst 

Boerefijn verwacht dat de toenemende vraag naar controllers binnen de chemie blijvend is, mede dankzij de boost die dit heeft gekregen dankzij externe factoren. ‘Organisaties moeten zich wel realiseren dat ze na verloop van tijd een plafond bereiken. Ze kunnen nog zoveel controllers aannemen, maar op een gegeven moment kun je niet meer in control zijn dan je op dat moment bent'. 

Daarnaast blijft de chemische industrie dynamisch: globale veranderingen zijn daar duidelijker terug te zien dan in andere sectoren en de onrust in de wereld is nog lang niet voorbij. Eén ding staat vast: finance professionals in de chemie hebben genoeg interessante uitdagingen in het verschiet liggen.

Meer informatie

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van finance vacatures? Neem contact op met Thomas Boerefijn via thomas.boerefijn@robertwalters.com of 010-799 8090.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Zo start je succesvol met je eerste interim opdracht

Werken als interim professional brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt flexibel werken en hebt de vrijheid om zelf te bepalen welk soort opdrachten je wilt doen en waar. Doordat je een kijkje krijgt in de keuken bij diverse organisaties, leer je omgaan met verschillende organisatiestructuren, b

Lees meer

Nienke ging op zoek naar finance talent in Zuid-Afrika

Nienke Sterk keerde recentelijk voor de derde keer terug uit Zuid-Afrika, waar zij zich bezighield met het werven van finance professionals die graag in Nederland aan de slag willen. Ze vertelde al eerder over de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt die organisaties ertoe drijft om over de grens op

Lees meer

Vijf essentiële skills voor de HR manager van de toekomst

HR afdelingen pleiten al jaren voor een plek aan de managementtafel. In veel organisaties wordt HR nog vooral gezien als een backoffice functie die zich voornamelijk concentreert op personeelsbeleid, contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden. Door COVID-19 zagen organisaties zich genoodzaakt HR me

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.