De register controller als betrouwbare adviseur in crisistijd

Nu organisaties zich in roerige tijden bevinden hebben zij behoefte aan betrouwbare, strategisch ingestelde financials die het heft in handen nemen. Register controllers zijn door hun rol als adviseur, manager en het financiële geweten van de organisatie een belangrijke business partner.
Robert Walters organiseerde deze zomer, in samenwerking met de Erasmus Universiteit en RC-alumnivereniging Le Coeur, een aantal virtuele trainingen voor register controllers. Deelnemers konden zo in een periode waarin klassikaal onderwijs een uitdaging is toch hun benodigde PE-punten behalen. De training, met als thema ‘De register controller als betrouwbare adviseur’, werd gegeven door Rob Steur en Annemieke Peskens, Gert-Jan Spenkelink, docent aan de Executive Master Finance & Control aan de Erasmus Universiteit en Mariëlle Vrancken Peeters, coach persoonlijk leiderschap.
Gert-Jan Spenkelink beantwoordt drie vragen over de rol van de register controller, nu en in de toekomst.
Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een register controller?
Spenkelink: ‘De skills die hem of haar in staat stellen om uit te stijgen boven een positie als financieel expert, en om op te treden als strategisch adviseur. Allereerst heeft een goede register controller het vermogen om complexe problemen op te lossen. Daarnaast kijkt hij kritisch naar zowel zijn eigen bevindingen als die van anderen. Dit helpt hem om scherp te blijven en vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken te kijken.
Een derde belangrijke eigenschap is creativiteit. Als business partner moet je kunnen meedenken over zaken buiten je eigen vakgebied, wat betekent dat je niet puur op je expertise kunt varen. Creativiteit is essentieel om ook in die situaties met nieuwe ideeën te komen, of het bedenken van ideeën te faciliteren.
Tot slot is een groot empathisch vermogen belangrijk. Dit begint met oprechte interesse in je collega’s, en in hun ideeën. Je kunt nog zoveel kennis in huis hebben, om als adviseur te kunnen optreden met je een goede band opbouwen met stakeholders op alle niveaus binnen de organisatie. Gelukkig hoef je met geen van deze vaardigheden geboren te worden, ze zijn allemaal aan te leren.’
Is zelfs creativiteit aan te leren?
‘Ja hoor, creativiteit is als een spier die je sterker kunt maken door hem te gebruiken. Dat betekent dat je jezelf moet blijven uitdagen. Thomas Edison bijvoorbeeld, had al tientallen manieren bedacht om een gloeilamp te ontwikkelen tot hij met een ontwerp kwam waar hij honderd procent tevreden mee was. Het ontwikkelen van creativiteit komt dus neer op veel verschillende dingen proberen. Dus als je op een kruispunt staat met optie A en optie B, doe dan een stap terug en bekijk of nog meer mogelijkheden zijn. Als je dat doet, dan pak je automatisch ook de rol van kritisch denker, een van de andere belangrijke eigenschappen. Durf advocaat van de duivel te spelen om anderen mee te krijgen in het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Je zult zien dat daar verrassende ideeën uit voortkomen.’
Welke van deze vaardigheden is in jouw ogen het belangrijkst?
‘Het belangrijkst wil ik het niet direct noemen, maar ik denk dat empathie, en het opbouwen van een relatie met stakeholders het meest onderschat wordt. Mensen laten zich alleen door iemand adviseren die ze vertrouwen. Denk samen na over vraagstukken, in plaats van zelf met het beste antwoord te willen komen om respect voor jouw expertise af te dwingen. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, maar om de weg naar de oplossing toe. Neem mensen mee in jouw denkproces, maar vraag ook naar het denkproces van anderen. Laten zien dat je openstaat voor de ideeën van anderen creëert vertrouwen.
Het opbouwen van vertrouwen kost tijd. Ga ook buiten officiële vergaderingen eens een praatje maken met mensen. Nodig de nieuwe sales manager uit voor een lunch buiten kantoor. Als je iemand in een informele setting spreekt, dan geeft dat een andere dimensie aan de relatie.’
Op dit moment zitten veel bedrijven in de overlevingsstand. Welke impact heeft dat op de rol van register controllers?
‘In crisistijd is er vaak meer behoefte aan directief leiderschap. Eindeloos brainstormen en nieuwe dingen proberen, daar is nu vaak helemaal geen tijd voor. De positieve kant is dat er juist in deze periode behoefte is aan betrouwbare informatie, efficiënt ingerichte bedrijfsprocessen en boven alles een financiële business partner die op strategisch niveau meedenkt over het crisisbestendig maken van de organisatie. Die zelf met voorspellende analyses komt en initiatief neemt in het ondersteunen van de business. RC-opgeleide financials zijn geknipt voor deze uitdaging.’
Meer informatie
Lees meer inzichten over (register) controllers, of neem voor meer informatie contact op met Rob Steur via rob.steur@robertwalters.com of tel. 020 644 4655.
Lees hier meer informatie en artikelen over controllers.
Share this: