Wat zijn de risico's van werken als interim professional?

Risico's-interim-professionals-overleggen

Werken als interim professional kent veel voordelen. Je hebt de flexibiliteit om te werken waar en wanneer je wilt en ook bij de invulling van je werkzaamheden heb je veel vrijheid. Ook verander je regelmatig van werkomgeving. Kortom, je werk is eigenlijk nooit saai. Het opgeven van een vast contract is natuurlijk spannend, en iets om goed over na te denken. Een carrière als interimmer brengt namelijk ook  een aantal onzekerheden met zich mee. Je moet snel slagen kunnen maken na de start van elke opdracht, en jezelf kunnen verkopen om aan nieuwe opdrachten te komen. 

Twijfel jij om de overstap naar interim te maken? Houd dan rekening met de volgende zaken:

  • In je opstartperiode kan het verkrijgen van je eerste opdracht even op zich laten wachten.
  • Als interim professional krijg je betaald per gewerkt uur. Dit is een voordeel van interim, maar betekent ook dat je niet doorbetaald wordt tijdens vakantie, ziekte en andere afwezigheid.
  • Win juridisch advies in voordat je je eerste contract tekent. Zo kom je halverwege je opdracht niet voor verrassingen te staan. Werk je samen met een recruitmentorganisatie gespecialiseerd in interim, dan kun je bij hen terecht met vragen over je contract.
  • Regel je zaken goed op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheids-verzekering. Houd er bij het vaststellen van je uurtarief ook rekening mee dat je zelf voor je pensioen en verzekeringen moet zorgen. 
  • Opdrachtgevers eisen vaak dat interim professionals een beroeps-aansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekeringen beschermen je tegen de gevolgen van schadeclaims door beroepsfouten en claims als gevolg van het beschadigen van eigendommen van de opdrachtgever. Een recruitment consultant kan je advies geven over het afsluiten van deze verzekeringen.
  • Het uiteindelijke betalingsrisico ligt bij de zzp’er. Als de organisatie waarvoor je werkt niet kan betalen, kan dit betekenen dat er facturen open blijven staan. Wanneer je ervoor kiest om samen te werken met een recruitmentorganisatie, is de kans hierop echter minimaal. 
  • Je hebt minder werkzekerheid en het verkrijgen van een nieuwe opdracht kan arbeidsintensief zijn. Hierbij kan een recruitmentorganisatie als Robert Walters je uiteraard ondersteunen.
  • Om je kansen op een eerste opdracht te vergroten, is het aan te raden competitief te zijn in je uurtarief.

Laat bovenstaande lijst je niet afschrikken. Met een ondernemende instelling en een goede voorbereiding zijn deze zaken prima te regelen.

De toegevoegde waarde van een recruiter

Een recruitmentorganisatie kan je advies geven over de stappen die nodig zijn bij het starten als interimmer, en een aantal zorgenwegnemen. Als je werkt met een recruitmentorganisatie heb je niet alleen toegang tot een uitgebreid netwerk aan opdrachtgevers, maar profiteer je ook van jarenlange kennis over de markt. Recruitment consultants weten waar opdrachtgevers naar op zoek zijn en kunnen je adviseren bij het vaststellen van je uurtarief, het omschrijven van je kernpropositie en de voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Meer informatie

In onze gids voor startende interim professionals lees je alles over de voordelen, tips over het vaststellen van je uurtarief en het schrijven van je cv. Wil je meer weten over de mogelijkheden van werken op interim basis? Neem dan contact op met een van onze interim recruitment consultants.  

Carrière advies 

»

Werken bij Robert Walters 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures