nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Dichterbij dan je denkt: de oplossing voor het nijpende tekort aan financial controllers

Het tekort aan financial controllers is de afgelopen jaren zo hoog opgelopen, dat deze professionals bijna niet meer te vinden zijn. Maar financial controllers die vanuit het buitenland naar Nederland verhuisden, zijn er nog wél, constateert Vreni van Herk, Managing Consultant Finance Recruitment. 'En dit aantal ligt behoorlijk hoog'. Van Herk geeft vijf redenen waarom deze groep professionals geschikt is voor financial control rollen.

·       Ze wonen én blijven in Nederland

Veel werkgevers willen internationals wel aannemen, maar vrezen voor alle praktische zaken die hierbij komen kijken zoals huisvesting, bankzaken en soms ook een visum. Maar in de meeste gevallen wonen zij al in Nederland, wat betekent dat je als werkgever niets meer hoeft te regelen. Van Herk: 'De meeste financiële professionals die naar Nederland verhuizen, hebben een duidelijk doel: hier een carrière opbouwen. Vaak kunnen ze snel aan de slag en hoef je alleen rekening te houden met een eventuele opzegtermijn, net als bij andere kandidaten. Er is dus niets wat het sollicitatieproces in de weg staat'.

·       Ze kennen het Nederlandse bedrijfsleven

Doordat veel internationals al langere tijd in Nederland verblijven, zijn ze vaak al ingeburgerd. Sterker nog: ze kennen het reilen en zeilen van het Nederlandse bedrijfsleven, wat enorm helpt bij de samenwerking tussen bijvoorbeeld een financial controller uit het buitenland en een business controller uit Nederland. 'Het enige mogelijke verschil tussen een internationale kandidaat en een Nederlandse kandidaat, is de taal', aldus Van Herk. 'Maar tegenwoordig verstaat bijna iedereen Engels. Daarnaast moet je je afvragen in hoeverre perfecte beheersing van de Nederlandse taal noodzakelijk is voor een financial control rol'.

·       Ze hebben veel kennis in huis

Een groot deel van de internationals heeft een universitaire opleiding afgerond, aangevuld met een diploma van de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). In veel landen is een ACCA-diploma noodzakelijk om een rol als financial controller te kunnen bekleden, terwijl dit in Nederland niet zo is. Sterker nog: de ACCA is nog relatief onbekend in Nederland. 'Sommige afgestudeerde finance professionals in Nederland kiezen ervoor om een RA-diploma te behalen, vergelijkbaar met een ACCA-diploma. Maar dit is geen harde eis', zegt Van Herk hierover. Dit betekent dat een kandidaat met een internationale achtergrond hoogstwaarschijnlijk meer kennis heeft over het financial control vak dan een professional uit Nederland, omdat de kans groter is dat diegene een extra diploma – en daarmee extra kennis – op zak heeft.

·       Ze raken niet snel uitgekeken op het financial control vak

Veel Nederlandse financial controllers willen na één of twee jaar doorgroeien naar een business control functie waarin zij strategischer aan de slag kunnen. Bij internationals ziet Van Herk dat deze ambitie wat minder leeft. 'Zij willen alles uit de financial control rol halen wat erin zit. Daarnaast vinden zij het accounttechnische stuk en alle wet- en regelgeving die hierbij komt kijken interessant. Ook is deze groep financial controllers vaak opgeleid met het idee: je wordt financial controller, niet meer en niet minder. Hier in Nederland is dat anders: er wordt relatief sneller geswitcht en doorgegroeid. Dit is uiteraard niet erg, maar dit vergroot wel de kans op verloop onder financial controllers'.

·       Ze zijn te spreken over het Nederlandse werkklimaat

Tot slot zijn veel internationals tevreden met de arbeidsvoorwaarden en de werk-privébalans die Nederland te bieden heeft.  'Bovendien krijg je hier relatief veel uitbetaald in vergelijking met andere landen, wat internationals motiveert om naar Nederland te komen en hier vervolgens te blijven. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden 30 procent van hun brutosalaris belastingvrij ontvangen, wat het ook aantrekkelijker maakt om in Nederland te blijven werken', concludeert Van Herk.

Meer informatie

Behoefte aan persoonlijk advies als het aankomt op het aannemen van financial controllers? Neem dan contact op met Vreni van Herk via Vreni.vanHerk@RobertWalters.com of via +31 10 752 7223.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Nieuwe wetgeving leidt tot run op IT risk professionals

Op 1 januari 2025 treedt de Digital Operational Resilience Act (DORA) in werking. Deze nieuwe wetgeving heeft als doel om de digitale weerbaarheid van financiële ondernemingen in de Europese Unie te vergroten. Hoewel de inwerkingtreding van DORA nog even op zich laat wachten, is er nu al een toename

Lees meer

Update interim recruitmentmarkt: ‘’De vraag vanuit scale-ups neemt toe’’

De arbeidsmarkt voor interim professionals is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. Wat er ook gebeurt, er zal altijd behoefte zijn aan tijdelijke krachten ter opvulling van verlof of projecten. Toch zien consultants Thomas van Vliet (legal specialist) en Mearg Tafla (finance specialist) dat de

Lees meer

Business controllers gewild in de zorg

Sinds de privatisering van de zorg is business control een onmisbaar onderdeel geworden van finance binnen zorginstellingen. CFO’s in de zorg kiezen daarom steeds vaker voor door de wol geverfde business controllers. “Zorginstellingen zijn op zoek naar controllers die niet alleen sterk zijn in het o

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.