Zo bepaal je jouw interim uurtarief

Interim-opdracht-bespreken

Als interimmer verdien je geen vast salaris dat aan het einde van de maand op je rekening gestort wordt. Je wordt betaald per uur, maar hoe bepaal je wat een realistisch uurtarief is? Als interim professional werk je zelfstandig, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van pensioen en het afsluiten van verzekeringen. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet uitbetaald krijgt tijdens ziekte of vakantie. Het uurtarief voor een interim professional lijkt op het eerste gezicht misschien hoog, maar er zijn allerlei kosten waar je rekening mee moet houden.

Deze tips kunnen je helpen bij het onderhandelen van een uurtarief:

  • Benchmark je salaris zodat je weet wat gebruikelijke tarieven zijn binnen jouw specialisme. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld onze jaarlijkse Salary Survey raadplegen.
  • Neem alle zakelijke factoren in aanmerking, zoals reiskosten, marktomstandigheden binnen de sector, de duur van het contract, etc.
  • Bekijk de relatie tussen de opdracht en jouw eigen situatie. Is het een aanvulling op je cv, krijg je de kans om nieuwe kennis op te doen en hoe urgent ben je op zoek naar een opdracht? Hoe schaars zijn jouw vaardigheden op de markt?
  • Probeer te achterhalen of er andere kandidaten in procedure zijn en wat de bandbreedte is die de werkgever voor het tarief heeft vastgesteld.
  • Om je vaste salaris om te rekenen naar een uurtarief kun je de volgende formule gebruiken: (bruto) maandsalaris / 173.33 (het gemiddelde aantal werkuren per maand) = uurtarief. Natuurlijk moet je bij het vaststellen van een uurtarief ook rekening houden met de extra kosten die je als interim professional hebt aan verzekeringen, pensioen, ziektekosten, etc. Om deze kosten te verwerken in je uurtarief kun je het bedrag dat uit de vorige formule kwam, vermenigvuldigen met 1.7. Dus: uurtarief (gebaseerd op bruto maandsalaris) * 1.7 = interim uurtarief. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het uurtarief kan variëren per opdracht, gebaseerd op ervaring binnen de industrie, opleidingsniveau, etc.
  • Win advies in bij je recruitment consultant. Hij of zij is goed op de hoogte van actuele tarieven en kan je met betrekking tot alle bovenstaande punten van advies voorzien.

Meer informatie

Overweeg je de overstap naar een carrière als interim? In onze gids voor startende interimmers lees je alles wat je moet weten. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden als interim professional? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde consultants

 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures